Örter & kryddor

Den som känner till det italienska köket vet att man använder många olika örter och kryddor, helst färska, i matlagningen. Köket på DOC är inget undantag, och vi tänkte att man kanske borde bygga en egen köksträdgård nu när vårsolen värmer upp stenplattorna på bakgården…

Med enkla medel och lite fantasi kan man på några timmar sätta ihop och bygga en enkel kryddplantering, som dels kommer att användas i matlagningen under sommaren, dels fungerar som dekoration på bakgården samtidigt som vi på detta sätt säkerställer att vi får tag på  (extremt!) närodlade örter och kryddväxter.

En del av växterna är relativt känsliga och lite svårare att hålla vid liv (med tanke på soltillgången på våra breddgrader) men samtidigt finns det många kryddor som trivs trots kyliga nätter, relativt mycket regn och kalla vindar. Exempel på härdiga plantor som om man har tur t.o.m. kan överleva även sydsvenska vintrar utomhus är rosmarin, salvia, & mynta. Vissa sorters timjan tål också att stå ute, det finns ju en del arter av dessa i svenska fjällvärlden. Citronmeliss är inga problem, de gillar fuktiga jordar och inte för mycket sol. Har vi tur med sommarvädret kommer vi dessutom att kunna skörda basilika och oregano, vi får väl se.